Trebuie sa ai aceste accesori in masina pe timp de iarna!
Romania este cu multi ani in urma fata de normalitate in tot ceea ce tine de domeniul auto. Si acest lucru se vede cel mai bine odata cu venirea zapezii, atunci cand soferii raman blocati, merg incet, intra in panica si au impresia ca a venit sfarsitul lumii. Dupa ce ne-am pus anvelopele de iarna, acesta fiind primul pas spre normalitate, nu trebuie decat sa ne echipam autoturismul cu cateva accesorii ieftine, ca sa nu avem probleme.

- Lanturile de iarna, indispensabile daca mergem la munte >> LANTURI AUTO AICI <<
- Sufa de tractare te poate salva pe tine sau pe altii >> SUFA TRACTARE AICI <<
- Lichidul de parbriz de iarna, folosit inca din toamna >> LICHID PARBRIZ IARNA AICI <<
Daca nu esti destul de norocos incat sa ai incalzire in scaune de fabrica la masina, iti recomandam sa cumperi niste huse cu incalzire. Sunt usor de montat, iar daca ai nevasta sau copii, acestia iti vor fi cei mai recunoscatori cand afara sunt -20 de grade si masina a stat in frig toata noaptea. Fii insa atent sa cumperi huse care incalzesc atat sezutul, cat si zona lombara! Nu strica sa investesti ceva mai mult si sa cumperi un set de calitate, cu reglaje si cu siguranta de supra-incalzire, care sa te tina ani multi de acum inainte. Daca te vei arunca la cele mai ieftine produse, nu te astepta sa te mai tina si iarna viitoare sau sa te incalzeasca si la spate. O pereche costa circa 150 de lei, insa gasesti si la 400 de lei un set de calitate superioara.
Peria de curatat zapada de pe masina este fara indoiala primul accesoriu pe care il utilizam odata cu venirea primilor nameti. Inainte sa intram in masina, dupa ce a nins toata noaptea, trebuie sa scapam de stratul gros de zapada care ne acopera caroseria. Si nu trebuie sa fim lenesi si sa curatam doar parbrizul si usa pe care intram. Ci trebuie sa curatam de zapada absolut toata masina, pentru a ne asigura ca ne sunt vizibile placutele de inmatriculare, farurile si stopurile, dar si pentru a evita cazuri de genul acesta. O perie de zapada este bine sa fie cat mai lata, cu perii fini, cu maner destul de lung incat sa ajunga si pe plafonul unui SUV. Niciodata sa nu folositi matura, ca zgariati masina! O perie buna costa intre 15 si 50 de lei.
Dupa ce am curatat zapada, urmeaza curatarea suprafetelor vitrate acoperite de gheata. Pentru asta avem nevoie de o racleta buna, care sa ne ajute sa scapam de straturile cele mai groase de gheata care ne acopera parbrizul si celelalte geamuri. Nu trebuie sa curatam doar parbrizul, ci si geamurile laterale, toate 4, dar si luneta. Aceasta din urma se curata cel mai usor dupa ce am pornit motorul sa incalzim masina si am dat drumul la dezaburire. Geamurile laterale trebuie curatate pentru a ne bucura de vizibilitate buna. O racleta costa de la 2 lei la 50 de lei. Iti recomandam sa cumperi una cu maner gros, pentru o mai buna priza.
Pentru situatiile mai lejere, in care geamurile sunt acoperite doar de un strat subtire de zapada, dar mai ales pentru acele momente in care ne grabim sau cel de la volan este o femeie care nu vrea sa depuna efort pentru folosirea racletei, spray-urile de dezghetat sunt destul de eficiente. Insa nu sunt bune daca pe geamuri avem gheata de doua degete, ci doar daca este o gheata superficiala. Dam cu sprayul pe geam si solutia din interior dizolva instantaneu gheata. Dupa care, dam cu stergatoarele si avem geamurile perfect curate. Un asemenea spray costa intre 10 si 40 de lei si te tine cam un sezon intreg.
Nu strica sa ai in portbagaj si o lopata pe timp de iarna. Daca la tine acasa dai zapada cu lopata si o lasi undeva in locuinta, daca pleci la drum, e bine sa o iei cu tine. Sa zicem ca parchezi masina la munte, te duci sa schiezi toata ziua, dupa care, cand vrei sa pleci, iti dai seama ca a trecut un plug si ti-a blocat spatele cu vreo 50 de centimetri de zapada. Ce faci? Scoti lopata din portbagaj, daca ai asa ceva, si in cateva minute iti vezi de drum. Iti recomandam sa cumperi o lopata din metal, pentru a face fata si situatiilor in care zapada e inghetata. O lopata de iarna costa circa 30-100 de lei, in functie de calitate.
De cum a venit iarna, de la primii fulgi cazuti, iti recomandam sa scoti presurile din material textil si sa le inlocuiesti cu unele de cauciuc. Iar motivul este unul banal: pe timp de iarna, ne urcam in masina cu incaltamintea plina de mizerie, de solutie pe care o arunca masinile de deszapezire, cu sare, cu noroi si zapada care se topeste. Daca nu schimbam presurile textile, ne vom da seama ca la venirea primaverii le avem patate intr-un asemenea mod incat nu le vom mai curata niciodata. Nu degeaba sunt presuri de vara, nu? Asa ca daca montam niste presuri din cauciuc, care se spala usor si nu lasa apa sa ajunga la mocheta din interior, vom scapa de batai de cap. Un set de presuri din cauciuc costa intre 100 de lei pentru un set universal si chiar 600 de lei pentru cele dedicate unui anumit model.
DACA AI CITIT ACEST ARTICOL PANA LA CAPAT INSEAMNA CA ACUM ESTI PREGATIT DE IARNA!